Uroczystość oznaczenia mogiły śp. Romany Zdziarksiej – Rewskiej – uczestniczki Powstania Warszawskiego tabliczką ,,Grób Weterana

W dniu dzisiejszym, w 7️⃣8️⃣ rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego, o godzinie 11:00, na Cmentarzu św. Rocha odbyła się uroczystość oznaczenia mogiły śp. Romany Zdziarksiej – Rewskiej – uczestniczki Powstania Warszawskiego tabliczką ,,Grób Weterana”. 🇵🇱
W uroczystościach wziął udział Zarząd Fundacji w postaci Przemek Onoszko i Łukasz Noszczyński. Ponadto obchody zgromadziły także przedstawicieli Instytut Pamięci Narodowej w Katowicach, Księdza Generała Stanisława Rospondka oraz przedstawicieli władz samorządowych, natomiast przy grobie wartę honorową pełnili przedstawiciele Hufiec ZHP Częstochowa oraz Korpus Kadetow.
Jest nam niezmiernie miło, że inicjatywa Fundacji przyczyniła się do ocalenie od zapomnienia o ,,Romce’’ oraz upowszechnienia wiedzy o Jej życiu❗️